ONTDEK ONZE ADEMRUIMTE CADEAUSPECIAL!

Waarom de beste CEO's in de wereld mediteren, en welke invloed dit heeft op hun bedrijf

Steve Jobs deed het. Salesforce CEO Marc Benioff, Arianna Huffington (cofounder van de Huffington Post & Thrive Global) en Oprah Winfrey zweren erbij, meditatie.

Ze schrijven zelfs een groot deel van hun succes toe aan de voordelen die zij ervaren uit mediteren. Meditatie is niet langer voor geiten-wollensokken op een berg of voor de hipste CEO’s ergens in California. De bewezen voordelen van meditatie bereiken steeds meer en meer mensen en ook ik wil mijn steentje bijdragen om deze stap te vergemakkelijken.


Tim Ferris, auteur van de bestseller ‘The 4 hour work week’, haalt zelfs aan dat 80% van de top bedrijfsleiders mediteert. Hij interviewde maar liefst 200 bijzonder succesvolle ondernemers en ook zij starten hun dag niet zonder meditatie. Tim Ferris omschrijft het als ‘een warm bad voor je hersenen’ waardoor hij tevens meer zelfvertrouwen heeft gekregen en minder geconfronteerd wordt met angsten.


In onze hedendaagse wereld is stilte een zeldzaam goed. Stilte rond ons, maar ook in ons. We zijn altijd maar ‘on’. We worden overspoeld door de infobesitas en singletasken lijkt haast onmogelijk geworden. Op onze omgeving hebben we geen (volledige) controle, maar op onze eigen mindset wel. Deze kunnen we trainen dankzij meditatie en visualisatie. We kunnen nu eenmaal niet elke dag een uur tijd vrijmaken om naar de yoga te gaan, te gaan hardlopen of andere manieren om ons lichaam en geest te verluchten en verlichten. Maar 3 minuten vrijmaken om te mediteren, die hebben we altijd. Of je nu Oprah Winfrey bent of Marc Benioff, 3 minuten ruimte maken voor jezelf moet lukken. Zeker als je productiviteit hierdoor verhoogd!

 


Chade-Meng Tan is de officiële ‘Jolly Good Fellow’ bij Google. Hij leert de ambitieuze Googlers mediteren waardoor niet enkel hun prestaties verbeteren, maar ook hun relaties. ‘Het gaat niet enkel over stilte en stilstaan. Het gaat over het aanleren van een bepaalde attitude, een mindset die ook wijzigt hoe je kijkt naar zogenaamde onoverkomelijke problemen en stoorzenders in je omgeving’

Elke innovatieve manager zou volgens Chade-Meng Tan & Arianna Huffington de voordelen hiervan op z’n minst moeten kennen.

Welke voordelen heeft mindfulness nu op de werkvloer?

1. Bedrijfspolitiek

Wat je aandacht geeft, groeit. Focussen op wat je ergert aan die ene collega of werknemer helpt dus niemand verder. Meng haalt aan dat mediteren je aandacht weerlegt. Verschuif je focus op mildheid en compassie. 

2. Een creatieve omgeving vol aha-momenten

Even je gedachten ordenen, alles op een rijtje zetten en ruimte laten om deze gedachten in een vrije flow te laten komen en gaan, maakt ons creatiever. Want ja, er mogen gedachten zijn. Dit kunnen we nu eenmaal niet afzetten en dat hoeft ook helemaal niet. We nemen tegenwoordig de tijd niet meer om ons eens te vervelen, om even niet te eten én op je smartphone te zitten én ondertussen onze to-do list te updaten. Net als we onszelf ruimte geven om ‘te vervelen’ dan komen we tot dieper lagen in onze gedachten.

3. Meditatie houdt/brengt je gezond en in balans

Burn-outs en bore-outs genoeg, we maken het onszelf soms zo zwaar. Door te mediteren versterken we onze focus, onze concentratie, we remmen zelfs het verouderen van onze hersenen af. Ons immuunsysteem wordt bewezen sterker en we zijn beter verweerd tegen stress én depressies. We slapen beter en zijn in het algemeen in balans. Wie wil dat nu niet voor zijn werknemers?


PS: Ook Gwyneth Paltrow, John Lennon, Ellen Degeneres, Lenny Kravitz, Michael Jordan, Jennifer Aniston, Cameron Diaz en nog vele anderen nemen dagelijks de tijd om even tot zichzelf te komen.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.